به گزارش مرکز خبر حوزه، حضرت آیتالله سبحانی، ظهر امروز در پنجمین جلسه از سلسله مباحث تفسیر سوره صف در مجتمع آموزش عالی فقه (حجتیه) قم، با اشاره به اینکه برای پیبردن به مقصود خداوند متعال از جهاد، باید آیات جهاد را دستهبندی و تفسیر موضوعی کنیم، اظهار داشتند: قالب اشخاصی که به موضوع جهاد اشکال میکنند، یک آیه از آیات جهاد را در نظر میگیرند؛ اما اگر به مجموع آیات جهاد توجه کنند، به این نتیجه میرسند که جهاد در اسلام در مسیر عقلانیت بنا شده است.
ایشان، آیات جهاد را پنج قسم برشمرده و ابراز داشتند: جهاد با مشرکان و بتپرستان، جهاد با اهلکتاب، جهاد با پیمانشکنان، جهاد برای دفاع از مستضعفان در زمان هجوم مستکبران و جهاد با کسانی که با مسلمانان میجنگند، پنج قسم از جهادی است که در قرآن کریم به آن اشاره شده است.
این مرجع تقلید درباره جهاد با مشرکان و بتپرستان خاطرنشان ساختند: این همان جهاد ابتدایی است که در اسلام به آن سفارش شده است؛ جهادی که در حقیقت نجات بشر از بتپرستی و شرک میباشد.
*نقائص اهل کتاب
معظمله در ادامه به 4 نقیصه اهل کتاب برای جهاد با آنها اشاره کردند و اذعان داشتند: عدم ایمان به خدای متعال، عدم ایمان به آخرت، حلالکردن مسائلی که در شرائع آسمانی حرام است و نپذیرفتن اسلام، چهار موردی است که در اهل کتاب وجود دارد و به همین دلیل جهاد با آنها در قرآن کریم آزاد اعلام شده است؛ البته اگر این افراد تحت پرچم اسلام دربیایند و تعهد دهند که تظاهراتی را علیه اسلام انجام ندهند، میتوانند در حکومت اسلامی زندگی کنند.
حضرت آیتالله سبحانی با تأکید بر اینکه فلسطینیان در صورت جهاد برای اسلام به زودی پیروز خواهند شد، گفتند: در مسئله جهاد با کسانی که با مسلمانان میجنگند آیات بسیاری وارد شده است که یکی از آن آیات آیه 41 سوره حج است که خداوند متعال در آن میفرماید: « الَّذِينَ إِنْ مَكَّنَّاهُمْ فِي الْأَرْضِ أَقَامُوا الصَّلَاةَ وَآَتَوُا الزَّكَاةَ وَأَمَرُوا بِالْمَعْرُوفِ وَنَهَوْا عَنِ الْمُنْكَرِ وَلِلَّهِ عَاقِبَةُ الْأُمُورِ» ایشان افزودند: امروز مردم فلسطین این حق را دارند که برای دفاع از خود با دشمنان بجنگند و اگر این جهاد را برای خدا انجام دهند و مسئله فلسطین را مسئلهای عربی قرار ندهند و آن را اسلامی کنند، به زودی پیروز خواهند شد.
این مرجع تقلید دفاع از مستضعفین را نوعی تحقق حقوق بشر و کرامت انسانی دانستند و تصریح کردند: وظیفه ماست که به مستضعفین کمک کنیم و این نوعی تحقق حقوق بشر و کرامت انسانی است. در این نوع از دفاع اگر مستضعف مسلمان باشد که بحثی باقی نمیماند و اگر مسلمان هم نباشد، وظیفه ما یاری آنهاست.
معظمله با بیان اینکه انسانهای بدبین به جهاد، بر روی جهاد به معنای قتال دست گذاشتهاند، اظهار داشتند: ما دو نوع جهاد در اسلام داریم؛ 1. قتالی (نبرد نظامی)؛ 2. علمی. اسلام جهاد علمی نیز دارد و خداوند متعال در قرآن کریم میفرماید: با مردم به سه منطق سخن بگویید: 1. برهان؛ 2. نصیحت؛ 3. جدل. با اشخاصی که جزو عقلاء هستند، با منطق و برهان باید سخن گفت و با افرادی که متوسطند، با منطق نصیحت و با کسانی که اهل جدل هستند، باید مطابق با آنها با منطق جدل به پیش رفت.